Характеристики на етикети

Размери и форма: могат да бъдат произволни
Хартия: по подразбиране се използва самозалепваща се хартия с покритие с плътност 80 g/m²
Печат: етикетите се печатат дигитално
Брой страни: едностранен печат
Цветност: пълноцветен печат (CMYK)
Ориентация: в зависимост от показаните размери
Допустимо отклонение на размера на готовия продукт: ±1 мм
Тираж: задава се от броя комплекти. Един комплект съдържа 50 бр.
Срок на изработка: до 500 бр. – 2 работни дни, над 500 бр. – 3 работни дни
Рязане: етикети с поне една страна по-малка от 50 мм и етикети с произволна форма ще бъдат плотерно изрязани и изпратени на листове

Цена на етикети

Тип етикет: Формат Тираж Цена Време за изработка
хартиени етикети 100х70 мм 100 бр. 28,99 лв. 2 работни дни
1000 бр. 130,45 лв. 3 работни дни
фолио етикети 100х70 мм 100 бр. 47,32 лв. 2 работни дни
1000 бр. 275,76 лв. 3 работни дни
прозрачни етикети 100х70 мм 100 бр. 50,12 лв. 2 работни дни
1000 бр. 292,07 лв. 3 работни дни

Етикети

Какво е етикет? Етикетът е печатен продукт, който съдържа текстова и графична информация и е направен под формата на стикер. Може да се залепи за самия продукт, контейнер, опаковка или кутия. Обикновено той посочва името на продукта, търговската марка на производителя, датата на производство, срока на годност на продукта, състава и друга важна информация за потребителя. Проучвайки етикетите, купувачът взема решение за избора.

Има етикети върху голямо разнообразие от продукти: козметика и парфюми, хранителни продукти, битова химия, алкохолни и безалкохолни напитки, домакински уреди и електроника, съдове, ръчно изработени продукти.

Има три вида самозалепващи етикети: преден етикет, заден (контра) етикет и яка. Контра етикетът е етикет, разположен върху контейнера или опаковката на продукта от задната страна. Задният етикет може да съдържа допълнителна информация, информация за производителя или може да се използва като допълнителна маркетингова техника за привличане на вниманието на потребителя. В наши дни контра етикетът на контейнери за алкохолни напитки или безалкохолни напитки често се прави в доста голям размер с ярък и оригинален дизайн.

Collierette (Яката) е вид етикет на бутилка, който се поставя на гърлото. Неговата задача е да задържи погледа на купувача с оригинална форма или дизайн. Яката може да съдържа допълнителна информация (име на марката, лого, година на реколта или година на производство), или може да служи за създаване на хармония и завършеност на цялостния дизайн.

Онлайн печатницата предлага спешен пълноцветен едностранен дигитален печат на етикети. Можете да поръчате печат на етикети както поотделно, така и в комплект: етикет + заден етикет; етикет + етикет на гърба + яка. Размерите на етикетите и тяхната форма могат да бъдат произволни. Етикети с неправоъгълна форма или с поне една страна под 50 mm се изрязват по контур с плотер и се предават на клиента на листове.

За печат на етикети използваме по подразбиране самозалепваща се хартия с покритие с плътност 80 g/m². За Вашите етикети по желание можете да изберете като материал или друг вид самозалепваща се хартия (гладка или текстурирана), или бяло или прозрачно самозалепващо се фолио. За да направите дизайна на вашите етикети още по-ярък и запомнящ се, можете допълнително да поръчате ламинация, имитация на топъл печат. Металният блясък на фолиото ще подчертаe най-важните елементи и детайли на етикета.

Как да поръчам етикети?

В онлайн печатница можете да поръчате етикети онлайн. Производството на етикети изисква предоставяне на макет. Предлагаме три начина за предоставяне на оформление на етикети на нашия сайт.

 1. На нашия сайт можете да направите оформление на етикет със собствените си ръце. Разработихме уникален по своите възможности онлайн дизайнер с множество готови шаблони за етикети. Можете да изберете шаблона на етикета, който харесвате, и да го редактирате за Вашите цели. В дизайнера можете да приложите функция като имитация на топъл печат, за да проектирате Вашите етикети. В същото време всички технически параметри на оформлението се контролират автоматично от дизайнера. Дори и без опит в дизайна, можете лесно да се справите сами със задачата да проектирате оформление на етикет (син бутон).
 2. Ако оформлението на вашите етикети вече е подготвено в някоя от дизайнерските програми, просто го качете на сайта. Много е важно готовото оформление на етикета да отговаря на всички изисквания за оформлението (можете да се запознаете с тях в специалния раздел „Изисквания“). Ако тази опция Ви подхожда, натиснете зеления бутон.
 3. На нашия уебсайт можете да използвате помощта на професионален онлайн дизайнер. Той бързо ще проектира етикетите според вашите спецификации и ще Ви ги изпрати за одобрение по имейл (оранжев бутон).

Ние осигуряваме 100% гаранция за качество на етикета. Ако откриете печатен или изрязан дефект в тиража на етикета (при условие, че предоставеното оформление отговаря напълно на техническите изисквания), тогава ние ще отпечатаме тиража за наша сметка или ще Ви върнем парите.

Изисквания за оформление на етикета

Изисквания за оформление на етикета
 • Размерите на макетите трябва да отговарят на изискванията и да са представени в мащаб 1:1.
 • Оформлението трябва да бъде направено с отстъп (bleed) от всяка страна от 2 мм.
 • Допустим минимален размер 10x10 мм. Максимален – А3.
 • Информационната част трябва да бъде разположена не по-близо от 5 мм до ръба на оформлението, като се вземат предвид отсъпите.
 • Всички елементи извън линията за рязане (фон или фоново изображение) трябва да заемат цялата площ на оформлението, до края.
 • Файловете не трябва да съдържат маркировки за изрязване, кръстове за подравняване, мащаби или други елементи. С изключение на оформления с произволна форма (за плотерно рязане). В този случай линията за рязане трябва да присъства в оформлението. Линията на рязане е посочена в оформлението като черен векторен контур (с деббелина 0,1 мм) или няколко криви, комбинирани в една група, върху изображението за печат. Линията на рязане (за плотерно рязане) трябва да бъде с минимален възможен брой възли.
 • Цветови модел CMYK (профил CoatedFOGRA39.icc/ISO Coated v2 (ECI)).
 • Разделителната способност на файла трябва да бъде 300 dpi.

Допустими формати на файловете:

 • Оформления във формат PDF
  • Не трябва да съдържа прозрачност.
  • Всички шрифтове се преобразуват в криви.
  За оформления с произволна форма (плотерно рязане), за оформления с имитация на топъл печат, файлът се приема само в PDF формат.
 • Оформления във формат TIF
  • Всички слоеве трябва да бъдат обединени.
  • Файлът не трябва да съдържа алфа канали.
  • Запазване на оформления без компресия.
  (не се приемат за оформления на етикети с плотерно рязане и имитация на топъл печат)
 • Оформления във формат JPG
  • Използвайте само стандартен формат.
  • JPG 2000 или JPG стерео формат не е разрешен.
  • Запазване с максимално качество без компресия.
  (не се приемат за оформления на етикети с плотерно рязане и имитация на топъл печат)

Особенности на изготвянето на оформления:

 • за имитация на топъл печат
 • Оформленията за печат на етикети с имитация на топъл печат трябва да бъдат изготвени във векторен софтуер Adobe Illustrator или Corel Draw.
 • Файловете не трябва да съдържат прозрачност. Всички шрифтове се преобразуват в криви.
 • За имитация на топъл печат, в зависимост от цвета на фолиото, в оформлението трябва да се създаде спот цвят (Spot color) със съответното име и задължително използване на атрибута OVERPRINT (fill overlay).
  • За златно фолио – цвят (C-0 M-0 Y-100 K-0) с името "Gold"
  • За сребърно фолио – цвят (C-0 M-0 Y-0 K-20) с името "Silver"
 • Елементите за имитация на топъл печат не трябва да се дублират в основното изображение, т.к под тях трябва да има само фон.
 • Готовото оформление се запазва задължително в PDF формат!

Ламинация

Етикетите могат да бъдат покрити с матово или гланцово ламиниращо фолио. Това значително ще увеличи експлоатационния им живот и ще изглеждат по-привлекателни.

Имитация на топъл печат

(+2 работни дни)
Металното фолио (златно или сребърно) се използва за подчертаване на отделни изображения, надписи или детайли на етикета. И двете функции се прилагат най-удобно в оформлението при работа с нашия онлайн дизайнер.

Избор на материал

При поръчка на етикети в нашата печатница предлагаме няколко вида самозалепващ материал: самозалепваща хартия, както и бяло или прозрачно самозалепващо фолио. При използване на опцията имитация на топъл печат се използва само бяло самозалепващо фолио.

Популярни шаблони за етикети

Въпроси и отговори

Кога трябва да изберете фолио за печат на етикети?
Изборът на материал, използван за етикета, зависи от приложението на продукта и от това колко издръжлив трябва да бъде етикетът. Ако етикетът ще се прилага върху продукти, които влизат в контакт с вода, тогава е по-добре да използвате фолио (например хигиенни продукти, козметика). Освен това малки етикети върху фолио обикновено се залепват върху домакински уреди и електроника.
Фолио се използва задължително и при комбинация с имитация на топъл печат, като в този случай не е възможно използването на самозалепна хартия.
Възможно ли е ламиниране на етикети върху фолио, нанасяне на фолио и лак върху тях?
Разбира се. За етикети, отпечатани върху фолио, важат всички опции, както за етикети върху хартия.
Съдържанието на етикетите регламентирано ли е от някакви документи или инструкции или е отговорност на клиента?
Съдържанието на етикетите е отговорност на клиента, ние само поставяме вашето оформление на хартия или филм, без да имаме отношение към неговото съдържание.
Има определен списък с информация, която трябва да бъде на етикета (състав, срок на годност, данни на производителя, номинално количество, условия на съхранение и употреба и др.). Има и определени изисквания към дизайна на етикета, например шрифтът трябва да е ясен, четим, контрастен и т.н.
Мога ли да поръчам малки самозалепващи етикети, които могат да се използват за запечатване на опаковката на продукта?
Разбира се. Отпечатваме етикети с произволни форми и размери.
Ако малки етикети се поставят върху лист от няколко копия, цената за етикет ли се счита или за целия лист?
В този случай изчислителната единица ще бъде лист, а цената на поръчката ще зависи от тиража.
Ако планирам да поръчам комплект етикет-гръб-етикет-яка за пенливо вино за Нова година и искам да поверя изработката на оформлението на Ваш дизайнер, колко време може да отнеме такава работа? Тоест, за всичко, за всичко, колко време може да отнеме (оформление, одобрение, печат, рязане)?
В нашата печатница времето за изработка на оформлението ще бъде 1-3 работни дни, времето за изработка след одобрение на оформлението, в зависимост от тиража и избраните допълнителни опции, ще бъде 2-5 работни дни.
Как ще получа етикетите си – поотделно, на ролка или на листове?
Зависи от размера и формата на етикетите. Правоъгълни етикети с размери над 50х50 мм се изрязват с гилотина и се дават на клиента индивидуално. Малките етикети и такива с неправилна форма се изрязват с плотер и се изпращат на листове, от които лесно се отлепят. Все още не произвеждаме етикети на ролки.
Всички въпроси →