Широкоформатeн печат на хартия и на фолио

Характеристики на широкоформатния печат на хартия и фолио

Размер: произволни размери
Максимален размер на изделието: - на хартия – неограничено, но продуктите, надвишаващи размера на печатния материал, се изпращат на парчета
- на фолио, максималната ширина на печат е 1500 мм
Материал за печат: - плакатна хартия с плътност 150 г/м²; 1500 мм х 50 м (широчина х дължина)
- бяло фолио (матово или гланцово)
Тип печат: широкоформатен екосолвентен печат
Брой страни: едностранен печат
Ориентация: в зависимост от желаните размери
Допустимо отклонение на размера на готовия продукт: на хартия – до 3%
на фолио – ±2 мм
Тираж: на бройка от 1 бр.
Време за изработка: 2 работни дни (ламинирането, което може да се избере като опция, увеличава времето за изработка с 1 ден)

Цената на широкоформатен печат върху хартия и фолио

Тип печат Цена за 1 м² Време за изработка
Широкоформатен печат върху хартия 22,50 лв. 2 работни дни
Широкоформатен печат върху бяло фолио 27,00 лв. 2 работни дни

Широкоформатен печат върху хартия и фолио

За широкоформатен печат използваме хартия и фолио като материал. Всичко зависи от предназначението на този печатен продукт.

Широкоформатен печат върху хартия

Много търсени продукти за печат понякога изискват по-големи размери от A3 (297 x 420 mm). В този случай вече се използва не дигитален лазерен печат, а специализирани широкоформатни мастиленоструйни плотери.

Изображения във формати A2, A1, A0 за изделия като плакати, билбордове, плакати, обяви, календари – всичко това е печат върху широкоформатна хартия. Предлагаме максимална ширина на печат от 1500 мм.

Използва се специална хартия за широкоформатен печат. Това е хартия с бяло покритие, която е подходяща както за светеща реклама, така и за постери, афиши, постери, тъй като осигурява висока яркост и чистота на изображенията. Такава хартия се нарича е с плътност 150 г/м²;. Важна характеристика на плакатната хартия за широк формат е, че не се мокри при висока влажност и е устойчива на ярка светлина.

Широкоформатен печат върху фолио

По улиците на градовете често виждате примери за широкоформатен печат. Това са брандирани автомобили, витрини, билбордове, табели, светещи реклами и много други. Съвременният дигитален лазерен печат може бързо и евтино да печата върху фолио, но, за съжаление, е ограничен от размера на отпечатаното изделие (не по-голям от A3). Ако трябва да отпечатате изображение с по-голям размер, тогава се използват широкоформатни мастиленоструйни плотери, които работят с ролка филм с ширина до 1500 мм и дължина до 50 м.

Основното приложение на самозалепващо фолио с печат е реклама: табели, изложбени щандове. В наши дни върху фолио се отпечатват пътни знаци, улични табели и табели върху къщи. За тази цел се използва непрозрачно бяло фолио.

Ако фолиото ще се лепи върху стъкло – витрини, прозорци, стъклени врати, прегради, то обикновено се използва перфо фолио, което демонстрира отпечатаното изображение и не пречи на прозрачността на стъклото.

Най-важната област на приложение на широкоформатния печат върху филм е брандирането. Филм с печатна реклама може да бъде залепен както върху градския пътнически транспорт, така и върху камиони или автомобили на всяка фирма. Металните каросерии на камиони с залепени реклами изглеждат особено впечатляващи – голяма площ, ярки цветове,а постоянното им движение из града ги правят идеални рекламни повърхности.

Пътническият транспорт е по-труден за брандиране, тъй като по-голямата част от площта му е заета от прозорци, през които пътниците гледат към улицата и светлината влиза в кабината. Ако те са напълно запечатани с фолио, тогава вътрешността ще се превърне в тъмна кутия. На помощ идва гениално изобретение – перфорирано фолио One Way Vision.

По повърхността на това фолио има много малки дупчици, които заемат половината площ и през които светлината влиза свободно във вътрешността. Отворите обаче не пречат на отпечатаното изображение да се вижда ясно отвън. Така се решават едновременно два проблема: отвън такова фолио работи като рекламен носител на прозорците на транспорта, а отвътре не създава дискомфорт за пътниците. Същото фолио е идеално за реклама на прозорци на сгради и витрини.

Технология за широкоформатен печат

За широкоформатен печат използваме модерна и надеждна технология за мастилено-струен печат със специални екосолвентни мастила, които са без мирис, много издръжливи и гарантират високо качество на изображението.

Широкоформатните изображения се отпечатват с висока разделителна способност. Онлайн печатница Vizitka.com® предлага широкоформатен печат върху висококачествена хартия и фолио за всякакви цели. Ако решите да поръчате плакати, плакати или други печатни продукти от нас, чийто размер надвишава А3, тогава поръчката ще бъде готова до два работни дни. Но ако искате да ламинирате продуктите си (опция), тогава този допълнителен производствен процес ще изисква допълнително време – тиражът ще бъде готов след три работни дни.

Как да поръчам широкоформатен печат

В онлайн печатница Vizitka.com® поръчката на широкоформатен печат на хартия или фолио е много проста. Предлагат се три различни варианта: направете сами макет, предоставете вече готов макет за производство, поръчайте макет за изработка от професионален дизайнер.

 • Син бутон. Можете да се възползвате от възможността да направите сами оформление за широкоформатен печат. В онлайн конструктора имате достъп до шаблони, които можете да редактирате и променяте, шрифтове, клипарти, фонове, маски. Онлайн дизайнерът на плакати, плакати и други широкоформатни продукти има изисквания за оформление, така че вероятността да направите грешка е изключително малка. С онлайн дизайнера на Vizitka.com® ще се почувствате като истински творец.
 • Зелен бутон. Можете да предоставите за производство вече изготвен макет в някоя от дизайнерските програми за широкоформатен печат. Просто го качете на нашия уебсайт – оформлението ще бъде автоматично проверено точно там и можете да направите поръчка. За да разберете на какви изисквания трябва да отговаря готовото оформление, проучете раздела „Изисквания към оформлението“.
 • Оранжев бутон. Можете да се възползвате от възможността да поръчате оформление на всеки продукт за широкоформатен печат от истински професионалист. Всичко, от което се нуждаете, е ясно техническо задание и одобрение на готовото оформление.

Плакати, календари, билбордове, обяви, плакати (всякакви печатни продукти на хартия, филм, чийто формат е по-голям от A3), които се отпечатват чрез широкоформатен печат, може да са необходими на студенти и собственици на различни фирми, политици и треньори, учители и банкери. А онлайн печатница Vizitka.com® ще отпечата всеки продукт бързо, качествено и евтино.

Доставяме продукти за широкоформатен печат на хартия до Варна, Бургас, София, Пловдив, Плевен, Обзор и всяко друго населено място в България.

Оналйн печатница Vizitka.com® гарантира 100% качество на широкоформатните печатни продукти на хартия и фолио. При допуснат брак поръчката ще бъде преработена за наша сметка или парите ще бъдат върнати.

Изисквания за оформления за широкоформатен печат върху хартия и фолио

Изисквания за оформления за широкоформатен печат върху хартия и фолио
 • Размерите на макетите трябва да отговарят на изискванията и да са представени в мащаб 1:1.
 • Оформлението трябва да бъде направено с отстъпи от всяка страна от 2 мм.
 • Информационната част трябва да бъде разположена не по-близо от 5 мм до ръба на оформлението, като се вземат предвид отстъпите.
 • Всички елементи извън линията за рязане (фон или фоново изображение) трябва да заемат цялата площ на оформлението до ръба.
 • Файловете не трябва да съдържат маркировки за изрязване, кръстове за подравняване, мащаби или други елементи.
 • Цветови модел CMYK (профил CoatedFOGRA39.icc/ISO Coated v2 (ECI)).
 • Разделителната способност на файла трябва да бъде 150 dpi.

Допустими формати на файловете:

 • Оформления във формат PDF
  • Не трябва да съдържа прозрачност.
  • Всички шрифтове се преобразуват в криви.
  • Не трябва да съдържа градиентно (преливащо) запълване (ако оформлението е направено във векторна програма, обектите с градиентно запълване трябва да бъдат растеризирани).
  • Броят на векторните обекти в оформлението не трябва да надвишава 1000 елемента.
  • Всички снимки трябва да бъдат вградени във файла.
  • Растерните изображения не съдържат компресия
 • Оформления във формат TIF
  • Всички слоеве трябва да бъдат обединени.
  • Файлът не трябва да съдържа алфа канали.
  • LZW компресия.
 • Оформления във формат JPG
  • Използвайте само стандартен формат.
  • JPG 2000 или JPG стерео формат не е разрешен.
  • Запазване с максимално качество без компресия.

Тип фолио

Има няколко вида фолио за избор: бяло фолио и перфорирано фолио. Всеки тип фолио има свой собствен обхват.

Ламинация

При производството на всякакви продукти за широкоформатен печат върху хартия или върху фолио се предлага избор от матово или гланцово ламиниращо фолио. Не забравяйте следното:

 • матовото ламиниране не блести; незначителни повреди, драскоти­ни и пръстови отпечатъци са практически невидими върху него;
 • лъскавото ламиниране прави всички цветове по-живи, но повредите, драскотините и пръстовите отпечатъци са много забележими върху него;
 • избирането на тази опция при всички случаи ще увеличи времето за изпълнение на Вашата поръчка с 1 работен ден.

Популярни шаблони за широкоформатен печат върху хартия и филм

Въпроси и отговори

Могат ли плакати с формат A3 да се печатат чрез екосолвентен печат?
Да, правиим широкоформатен печат и от формат А3.
Възможно ли е да се използва хартия, с различна плътност от 150 г/м² за широкоформатен печат?
Все още няма такава възможност. За широкоформатен печат на хартия използваме само хартия от 150 г/м².
Каква ламинация можете да препоръчате за широкоформатен печат на хартия?
Предлагаме матово или гланцово ламиниране, като клиентът решава какво ще избере в зависимост от индивидуалните предпочитания, светлина, дизайнерско решение или конкретното място, за където е предназначен плаката.
Лесно ли се отстранява фолиото от повърхността, върху която е залепено?
Фолиото, което се използва за широкоформатен печат, има специален адхезивен слой, който позволява лесно и ефективно залепване на такова фолио към почти всяка повърхност. Що се отнася до възможността за премахване на вече залепено фолио, всичко зависи от повърхността, върху която е залепено фолиото. Колкото по-гладка е повърхността, толкова по-лесно ще го премахнете. Например, такова фолио се отлепва от стъкло нормално. Но да отлепите такова фолио от картон, чиято повърхност не е идеално гладка, е малко вероятно да успеете, без да повредите картона.
Може ли филмът да се използва на открито? Ще започне ли фолиото да се отлепва, когато върху него попадне вода? Освен това температурният режим на фолиото е от -19 °С до +64 °С. Какво може да се случи с фолиото, ако студът е по-мразовит? И дали фолито ще „плува“ под въздействието на пряка слънчева светлина в особено горещи летни дни? В крайна сметка температурата на слънце може да надхвърли 70 °C.
Можете да използвате фолиото на улицата на открито и ако се намокри, то няма да се отлепи. Що се отнася до температурния режим, това предполага постоянно излагане на такива температури. Най-вероятно краткотрайното излагане както на отрицателни, така и на високи температури няма да доведе до особено негативни последици. Но се очаква срокът на експлоатация при такива условия да бъде намален.
Екосолвентният печат върху фолио също толкова ли е токсичен като солвентния печат? В крайна сметка продуктите, отпечатани с разтворител, не се препоръчват да се поставят на закрито.
Наистина, солвентният печат, с всичките си предимства, има и отрицателни свойства – на първо място, токсичност. Поради това използването на мастила и бои с разтворител на закрито е забранено.
Що се отнася до екосолвентния печат, той е нетоксичен и може да се използва на закрито. При екосолвентния печат, за разлика от твърдия солвентен печат, се използват мастила, които са много по-малко агресивни и практически нямат мирис. Тази функция прави екосолвентния печат универсален: може да се използва както за външна реклама, така и за интериорен печат. EКO означава екологичен: в мастилото няма твърд разтворител, което прави екосолвентния печат безопасен за хората и околната среда.
Частиците цветен пигмент в екосолвентната боя са много малки. Благодарение на това екосолвентните принтери могат да произвеждат разпечатки с почти фотографско качество.
Правите ли контурно рязане върху филм? Например, силует на момиче, стрела?
Не. Отпечатаните върху фолио изображения не изрязваме по контур. Ако трябва да изрежете изображение по контура (силует, стрелка или нещо друго), тогава това може да се направи с обикновена ножица.
Перфорираното самозалепващо фолио определено е непрозрачно и не Ви позволява да видите какво се случва вътре, нали така?
При нормално осветление можете да видите реклами (всяко изображение) отвън, а прозорецът е прозрачен отвътре, но изглежда затъмнен. Но ако на закрито през нощта осветлението е много ярко, много по-ярко, отколкото на открито, тогава перфорираният самозалепващ се филм частично губи своята непропускливост и непрозрачност, тъй като работи "през ​​светлината" – в този филм почти 50% от площта е заети от малки дупки, които могат да пропускат много ярка светлина отвън навътре и отвътре навън.
Всички въпроси →